The catcher

pexels-photo

Eram, cred, undeva pe marginea prăpastiei din lanul de secară când am citit pentru prima dată scrisoarea lui Alexandru Vlahuță către fiica sa. M-a cucerit prin simplitate, prin calm, prin dorința sinceră de a da mai departe cel mai de preț lucru pe care îl poate avea un om: înțelegerea adevăratei fericiri.

Poate dacă mai mulți dintre noi ar primi drept cadou asemenea învățături care îndeamnă către autocunoaștere, bunătate, acceptare.. dacă mai mulți dintre noi ar privi mai onest în propriul suflet.. dacă mai mulți dintre noi s-ar concentra pe a da, și nu pe a primi, atunci ne-am apropia de noi înșine. Probabil nu am mai căuta validare in ceilalti, probabil am învăța sa iubim mai mult și mai sincer, probabil am fi autentici în fapte și gândire.. prin urmare, mai fericiți.

Nu cred că există fericire în afara propriei personalități. Nu cred că poți să îți inhibi din ceea ce ești și totusi, să fii fericit. Și mai ales, cred că asociem prea mult acest concept cu factori externi nouă.

Voi lăsa mai jos scrisoarea despre care vorbeam:

“Să trăieşti Mimilică dragă, şi să fii bună – să fii bună pentru ca să poţi fi fericită.
Cei răi nu pot fi fericiţi. Ei pot avea satisfacţii, plăceri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru că, mai întâi, cei răi nu pot fi iubiţi şi-al doilea…al doilea…de! norocul şi celelalte „pere mălăieţe” care se aseamănă cu el, vin de-afară, de la oameni, de la împrejurări asupra cărora n-ai nicio stăpânire şi nicio putere, pe când fericirea, adevărata fericire în tine răsare şi-n tine-nfloreşte şi leagă rod, când ţi-ai pregătit sufletul pentru ea. Şi pregătirea este o operă de fiecare clipă – când pierzi răbdarea, împrăştii tot ce-ai înşirat şi iar trebuie s-o iei de la început. De aceea şi vezi aşa de puţini oameni fericiţi… Atâţi câţi merită…

A, dacă nu ne-am iubi pe noi aşa fără de măsură, dacă n-am face atâta caz de persoana noastră şi daca ne-am dojeni de câte ori am minţit sau ne-am surprins asupra unei răutăţi ori asupra unei fapte urâte, dacă, în sfârşit ne-am examina mai des şi mai cu nepărtinire (lesne-i de zis!), am ajunge să răzuim din noi partea aceea de prostie fudulă, de răutate şi de necinste murdară, din care se îngraşă dobitocul ce se lăfăieşte în nobila noastră făptură.

Se ştie că durerea e un minunat sfătuitor. Cine-i mai deschis la minte trage învăţătură şi din durerile altora. Eu am mare încredere în voinţa ta. Rămâne să ştii doar ce să vrei. Şi văd c-ai început să ştii asta.
Doamne, ce bine-mi pare c-ai început să te observi, să-ţi faci singură mustrări şi să-ţi cauţi singură drumul cel adevărat!

Aşa, Mimilică dragă, ceartă-te de câte ori te simţi egoistă, de câte ori te muşcă de inimă şarpele răutăţii, al invidiei sau al minciunii. Fii aspră cu tine, dreaptă cu prietenii şi suflet larg cu cei răi. Fă-te mică, fă-te neînsemnată de câte ori deşteptăciunea te îndeamnă să strigi: „Uitaţi-vă la mine!” Dar mai ales aş vrea să scriu de-a dreptul în sufletul tău aceasta: Să nu faci nici o faptă a cărei amintire te-ar putea face vreodată să roşeşti. Nu e triumf pe lume, nici sprijin mai puternic, nici mulţumire deplină, ca o conştiinţă curată.

Păstrează scrisoarea asta. Când vei fi de 50 de ani ai s-o înţelegi mai bine. Să dea Dumnezeu s-o citeşti şi atunci cu sufletul senin de azi.

Te îmbrăţişează cu drag, Al. Vlahuţă
Când ai împlinit şaptesprezece ani”

Deși cuvintele astea mi-au rămas în minte în toți acești ani și le-am lăsat să mă ghideze, recunosc că am și eșuat uneori. Am judecat, am fost egoistă și am mințit. Iar dintre toate relele pe care le-am făcut, ce îmi apasă conștiința mai mult este că am crezut despre mine că sunt bună.. am crezut despre mine că sunt mai bună decât alții. Am avut iluzia că dacă răutatea minții mele nu îmi părăsește ființa, ea nu există. Am greșit, evident.

Sper, însă, ca am învățat o lecție.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s